De Mouterijstraat

Brouwerij Brosens of 'Het Fortuin'.

Reclame van Brouwerij Het Fortuin

Begin 1877 verleende het college van burgemeester en schepenen toelating aan weduwe Antoon Brosens om het bestaande 18de eeuwse huis te verbouwen. In 1883 liet het echtpaar H. Brosens-De Laet n.o.v. P.J. Taeymans grote verbouwingswerken uitvoeren, waaraan het huis zijn huidige voorgevel, inrichting en een deel van de achtergevel dankt. In 1890 lieten zij ook een nieuwe mouterij achter het woonhuis optrekken. De moderne brouwerij-installatie met metalen persvaten en flessenbier werd, samen met de productie van pilsbieren, in 1932 ingevoerd. Tot 1958 werd er gebrouwen. Vanaf toen werd er overgeschakeld op de verdeling van bier en frisdranken, en het bottelen van limonade. De mouterij bleef ondertussen bestaan. In 1989 werd het bedrijf volledig stopgezet.

Het gebouw van Brouwerij Brosens, zoals het er nu uitziet.


Mouterij.

de mouterij in de jaren 1950

De Mouterijstraat dankt haar naam aan de vlakbijgelegen mouterij van brouwerij Brosens. In de mouterij werd het mout gemaakt dat nodig is voor het brouwen van bier. Dit mout is ontkiemd en daarna gedroogd graan. In vier stappen werd de mout gemaakt. Eerst werd het graan gereinigd en ontdaan van onkruid, stof en kaf. Vervolgens werd het geweekt in grote moutkuipen. Een moutkuip kan zo'n 5 ton gerst laten weken. Na het weken moest het graan ontkiemen op de kiemvloer. De laatste stap was het eesten. Dit werd gedaan in de hoge toren van de mouterij die er nu nog staat. De bovenste verdieping was de tweede eest. Eerst werd gerst in de tweede eest door middel van een hoge temperatuur gedroogd. Na de tweede eest kwam de eerste eest, een verdieping lager. Hier was de temperatuur nog hoger. Na het eesten werd het mout overgebracht naar een zolder om later gebruikt te worden om bier te maken.

moutkuipen